Mandercirkels bij Camping in Twente

De Mandercirkels (cirkels van Jannink)

Via een korte, zeer fraaie wandelroute direct vanaf onze camping komt u bij de Mandercirckels, beter bekend als de Cirkels van Jannink uit.

Hier bevindt zich een prachtige mix van heide en bosgebied, waarbinnen de twee cirkels duidelijk zichtbaar zijn. Deze cirkelvormige landerijen zijn vernoemd naar de Enschede textielfabrikant Jannink.

Het ontstaan van de Mandercirkels

De ronde akkers zijn in de jaren dertig van de 20e eeuw op de heide van Mander aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink, textielfabrikant en grootgrondbezitter uit Enschede. Hij had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hadden boven rechthoekige. De velden konden vanuit het midden in een spiraalvormige gang worden bewerkt zodat de machines niet behoefden te keren.

Er werd afwisselend rogge, haver en aardappels verbouwd. Na 1975 werd mais het belangrijkste gewas. Toen ook dat niet meer loonde zijn de gronden van Jannink in 1991 verkocht aan Landschap Overijssel.

Manderheide en Mandercirkels

De cirkels hebben een doorsnede van respectievelijk 378 en 343 meter. De totale oppervlakte van het gebied is 33 hectare. In samenhang met de herbestemming van nabij gelegen landbouwgebieden werd hier door Landschap Overijssel een natuurontwikkelingsproject opgezet.

Doelstelling was de voormalige Manderheide na het afgraven van de vruchtbare bovenlaag en toepassen van begrazing weer als schraal heidegebied te onderhouden.

Door de Cirkels van Jannink intact te laten wilde men recht doen aan de zeer bijzondere cultuurhistorische waarden in het gebied.

Dit filmpje en de tekst is deels afkomstig van de website van Beleef Tubbergen.

Weetjes over de Mandercirkels

Het gebied is ontsloten door een twee kilometer lang wandelpad rond en over de cirkels. Ze liggen tegen de Nederlands-Duitse grens aan en gelden voor piloten als een baken, zij zijn waarschijnlijk de bedenkers van de bijnaam Beha van Jannink.

Bron: Wikipedia

De bijgevoegde foto is gemaakt Door Archangel12 - Fly away in a Robinson r22 beta, CC BY 2.0


over de campingeigenaren

DalvandeMosbeek

Wij, de familie Nijhuis, runnen een eeuwenoud bedrijf. We genieten volop van het ontvangen van onze gasten. Tevreden bezoekers die een onvergetelijke belevenis hebben gehad in Noord-Oost Twente, daar gaan we voor! Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden deze altijd zo snel mogelijk. Mailt u ons op info@dalvandemosbeek.nl of bel: 0541680644.

Bekijk direct de beschikbaarheid

>