Camping Dal van de Mosbeek asperges

In Mander is bij onze camping een aspergeboerderij.

Asperges, ‘de koningin der groenten’
De start van het aspergeseizoen is afhankelijk van de temperatuur in ons land. Dit jaar was het aspergeseizoen erg vroeg. Het einde van het seizoen is altijd 24 juni (Sint Jan). In deze periode is onze landwinkel, op de aspergeboerderij, 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Bij de aspergeboerderij oude Luttikhuis kunt u terecht voor geschilde en ongeschilde AA-klasse witte asperges.

De teelt van de witte asperge

Bij witte asperges oogst je de jonge witte malse stengels voor ze boven de grond uitkomen. Daarom is het van belang dat bij de teelt van witte asperges de grond wordt opgehoogd ter plekke van de planten, de zgn. aspergeruggen. Je snijdt de asperges dus diep in het bergje zanderige grond af op het moment dat het kopje uit de grond wil komen (je ziet dan wat barstjes in de grond komen). Vandaar dus dat de teelt van groene asperges gemakkelijker is: je hoeft geen verhoging van zanderige grond te maken, je oogst gewoon vlakvelds zonder aspergerug, op het moment dat ze ver genoeg boven de grond is gekomen.

Bij-vriendelijke Asperges Telen

Voor honingbijen is het in bepaalde periodes van het jaar moeilijk om aan nectar en stuifmeel te komen, met name in de periode dat de asperges bloeien. Daarom heeft Alliance toeleverancier voor agrarische sector “het project” bij-vriendelijk telen opgezet. Ook wij doen mee aan dit project. Wij stellen een deel van de akker beschikbaar. Deze wordt ingezaaid met een voor bijen speciaal samengesteld bloemmengsel. Zo kunnen de bijen zowel op de velden als ook bij de akkerrand hun voeding vinden. Tijdens het bloeiseizoen worden er twee bijenvolken met daarin 50.000 tot 100.000 bijen neer gezet. Tijdens en na het bloeiseizoen worden de bijenvolken gecontroleerd op conditie en vitaliteit. Om zo de bijen sterfte in Nederland tegen te gaan.

Natuurlijk Mander!

Natuurlijk Mander! is de verzamelnaam voor de activiteiten op de aspergeboerderij van de familie Oude Luttikhuis.

Bereidingswijze asperges

Leg de asperges in een ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe.
Breng het water aan de kook en haal de pan na 4 tot 8 minuten van het vuur.
Laat de asperges in het hete water zo’n 15 tot 20 minuten nagaren
Haal met een schuimspaan de asperges voorzichtig uit het kookvocht en laat ze even uitlekken
Standaard bereiding is met ham, kaas en ei, er zijn echter heerlijke recepten, zo ook die van boerin Nicole
Rondleiding Aspergeboerderij – Natuurlijk Mander!

Alles weten over de asperge en de boerderij? Boer Peter geeft graag een rondleiding over zijn bedrijf. U ziet dan hoe de asperges gestoken, gewassen en geschild worden. Graag van te voren een afspraak maken voor een rondleiding. Minimaal 15 personen.

BRON: http://www.aspergesmander.nl/


over de campingeigenaren

DalvandeMosbeek

Wij, de familie Nijhuis, runnen een eeuwenoud bedrijf. We genieten volop van het ontvangen van onze gasten. Tevreden bezoekers die een onvergetelijke belevenis hebben gehad in Noord-Oost Twente, daar gaan we voor! Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden deze altijd zo snel mogelijk. Mailt u ons op info@dalvandemosbeek.nl of bel: 0541680644.

Bekijk direct de beschikbaarheid

>