Camping in Twente fietsen bij Ootmarsum

De naam Tubbergen komt waarschijnlijk van ’tussen de bergen’.

Dat geeft al aan dat je hier af en toe een beetje mag klimmen, maar ook dalen. Tubbergen is de plaats voor liefhebbers van molens: er zijn vier watermolens en drie windmolens te vinden binnen de gemeentegrenzen. Ten zuiden van Tubbergen vindt je de kroezeboom, een meer dan vierhonderd jaar oude eik die geplant is als merkpunt van een kruising of grens.

Ten tijde van de reformatie werden er geheime bijeenkomsten gehouden door Rooms-Katholieken. De priester preekte er vanaf het karretje waarmee het altaar naar de kroezeboom was vervoerd. Ootmarsum, met zijn fraaie vakwerkhuizen, is vooral bekend om de vele kunst. Veel kunstenaars hebben hier hun galerie of atelier.

Kunst en cultuur in Tubbergen en Ootmarsum

De tijd rond Pasen is een bijzondere tijd in Ootmarsum. Op Stille Zaterdag kondigt de stadsomroeper om twaalf uur het paasfeest aan. Daarna halen paaswagens dennenhout voor een paasvuur. Al zingend komen ze tegen zonsondergang naar de paasweide om het paasvuur op te bouwen. Tijdens Pasen maken de Poaskearls, acht ongetrouwde jonge mannen, gekleed in beige regenjas, zwarte broek en hoed, al paasliederen zingend een rondgang om de kerk.

Vlöggeln

Daarna begint het vlöggeln: hand-in-hand lopen de poaskearls, met achter hen aan de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje naar het marktplein, om daarna de kinderen driemaal op te tillen onder het roepen van ‘Hoera!’. Om 20:30 wordt het paasvuur door de poaskearls aangestoken. Waar de traditie vandaan komt is onbekend. Wel werd het vlöggeln al in een document uit 1840 genoemd.

BRON: Fietsnetwerk 


over de campingeigenaren

DalvandeMosbeek

Wij, de familie Nijhuis, runnen een eeuwenoud bedrijf. We genieten volop van het ontvangen van onze gasten. Tevreden bezoekers die een onvergetelijke belevenis hebben gehad in Noord-Oost Twente, daar gaan we voor! Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden deze altijd zo snel mogelijk. Mailt u ons op info@dalvandemosbeek.nl of bel: 0541680644.

Bekijk direct de beschikbaarheid

>