Bakspieker Camping Dal van de Mosbeek

Ons pittoreske receptiegebouwtje is een voormalige bakspieker, ook wel een bakkershuisje genoemd. Deze bakspieker is rond het jaar 1700 gebouwd. Destijds ook al door de familie Nijhuis. In 2008 is deze bakspieker geheel gerestaureerd, onder scherp toezicht van het Overijssels Landschap. Onze bakspieker staat namelijk ook op de Rijksmonumentenlijst.

Ons eeuwenoude receptiegebouw, ‘de Bakspieker’

De vakwerkmuren zijn gefundeerd op eeuwenoude Bentheimerzandstenen. Het rechthoekige gebouwtje heeft twee gebinten (samenstel van oude eiken balken) en houten topgevels, terwijl het zadeldak met oud Hollandse pannen is gedekt. Het monumentje heeft een zeer fraai uiterlijk. 

Bakspieker vroeger

Vroeger werd een dergelijk bijgebouw een ‘spieker’ genoemd. Maar omdat onze ‘spieker ‘ voorzien was van bakovens, werd het een ‘bakspieker’ genoemd. In deze bakspieker werd het eigen graan van de boerderij verwerkt tot brood. Tevens werden er ook het graan en gereedschappen voor de deegbereiding bewaard . Er werd in een later stadium ook voor een aantal buren brood gebakken. 

Het verdwijnen van de Bakspieker

Aan het einde van de achttiende eeuw raakten vele bakovens in onbruik, doordat steeds meer mensen van het brood bakken hun beroep maakten. Het gevolg was dat de ovens en spiekers geleidelijk verdwenen of een andere bestemming kregen.

Onze bakspieker werd na de bakperiode gebruikt als opslag huisje voor diverse materialen. In 2008 heeft het dus een hele mooie bestemming gekregen: Receptie van Camping Dal van de Mosbeek.

Ingang camping Dal van de Mosbeek


over de campingeigenaren

DalvandeMosbeek

Wij, de familie Nijhuis, runnen een eeuwenoud bedrijf. We genieten volop van het ontvangen van onze gasten. Tevreden bezoekers die een onvergetelijke belevenis hebben gehad in Noord-Oost Twente, daar gaan we voor! Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden deze altijd zo snel mogelijk. Mailt u ons op info@dalvandemosbeek.nl of bel: 0541680644.

Bekijk direct de beschikbaarheid

>