De Molen van Bels is een watermolen in Mander (gemeente Tubbergen), ongeveer één kilometer buiten Vasse. Deze bovenslagmolen op de Mosbeek is in 1725 gebouwd als papiermolen. Hendrik Meyer was de eerste papiermaker. Toen de papiermakerij steeds minder opbracht, liet weduwe Meyer na 1845 een nieuwe watermolen bouwen op de andere oever van de Mosbeek. Deze gebruikte ze voor het malen van cichorei, die als koffiesurrogaat werd gebruikt. In 1860 is deze molen verbouwd tot korenmolen. De molenvijver werd in 1874 aangelegd. In 1916 kocht Jannes Bels de molens. Landschap Overijssel is eigenaar vanaf 1958. Op de plaats van de oude papiermolen verrees in 1962 Theeschenkerij Watermolen Bels. In een bijgebouw is een tentoonstelling over Overijsselse molens te zien.
BRON:Â https://nl.wikipedia.org/wiki/Molen_van_Bels
Watermolen Frans is één van de twee molens op de Mosbeek (de andere is Watermolen Bels).
1725 wordt ook wel als bouwjaar genoemd, maar keihard bewijs is hiervoor is er, evenals voor 1711, niet.
De Stichting “Het Overijssels Landschap” werd in 1961 eigenaar van de molen en liet deze in 1969/1970 en in 1999 restaureren. In de molen is nu een permanente expositie te zien over de ontstaansgeschiedenis van de molen; daarnaast wordt ruime aandacht besteed aan de ontwikkeling van flora en fauna in het dal van de Mosbeek. Ook zijn er archeologische bodemvondsten uitgestald.
De Mosbeek is een laaglandbeek met een nog zeer gaaf karakter. De planten in en langs de Mosbeek zijn erg afhankelijk van voldoende schoon water. De provincie probeert dan ook samen met anderen de natuurlijke rijkdom van de Mosbeek te behouden. Dit gebeurt onder meer door onderzoek te doen naar de uitspoeling van meststoffen vanuit de landbouwpercelen langs de beek en de mogelijkheden deze uitspoeling te verminderen. Ook worden, waar mogelijk, landbouwers gestimuleerd minder mest te gebruiken en worden gronden aangekocht ten behoeve van natuurontwikkeling.
BRON:Â https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=792